Geschiedenis

Het was het jaar des heeren 2009 toen er in Eindhoven een bijzonder project van start ging. Een project om in één jaar tijd de hele Bijbel te lezen. Dit project droeg dan ook de naam ‘Bijbel in 1 jaar’. Nietsvermoedend deden Gert-Jan van Heugten, Rik van Dommelen en Sander Geluk, samen met nog een vijftal andere studenten, hier aan mee.

In dat jaar gebeurden vele mooie dingen. Toen Bijbel in 1 Jaar op zijn eind liep werd de groep de keuze voorgelegd “hoe nu verder?”. Eén van de mogelijkheden die werd voorgesteld was het oprichten van een Navigators vereniging. Gert-Jan voelde hier wel wat voor, en stelde bij de bijeenkomst aan de andere deelnemers de vraag: “wie zou er met mij een vereniging willen oprichten?” Sander en Rik staken hun hand op. “Mooi,” zei Gert-Jan, “dan hebben we nu een bestuur. Hoe we de rest aan gaan pakken zien we nog wel.”

Op 12 mei 2010 was het dan zo ver. In de keuken van een studentenhuis aan de Moreelselaan werden plannen gesmeed een vereniging op te richten. De vereniging zou Navigators Studentenvereniging Eindhoven, of kortweg NSEi gaan heten. Aan de keukentafel werden op een vinyl ‘gaming mat’ de eerste schetsen voor een logo getekend. De bestuursrollen werden verdeeld – Gert-Jan als Praeses, Rik als Ab Actis en Sander als Quaestor – en er werden plannen gemaakt voor het volgende jaar.

Twee weken later, op 27 mei, ging het illustere trio langs bij de Kamer van Koophandel om zich officieel in te laten schrijven. De oprichting van NSEi was daarmee officieel een feit.
Bijbel in 1 Jaar werd destijds in de Trafalgar Pub georganiseerd. Dat werd meteen de nieuwe thuisbasis van Navigators Eindhoven.

Het opstartjaar was een jaar van vele ‘eersten’. Het eerste bestuur. Het eerste lid. Het eerste staflid. De eerste Intro, Bijbelstudies, en activiteiten. In een kleine setting van vijf mensen ging NSEi van start.

Het geringe ledenaantal was echter op de achtergrond een knagende reden tot twijfel. Zou de vereniging wel door kunnen gaan na het eerste jaar? Een gezellig jaar, maar voor de rest verspilde tijd en energie.

Al in het begin hadden de oprichters de vereniging aan God gegeven. “Heer, het is Uw vereniging, doe er mee wat U wilt.” En dat heeft Hij gedaan! Elk jaar mocht NSEi nieuwe leden verwelkomen uit allerlei verschillende kerkelijke achtergrond, zagen nieuwe activiteiten het licht en waren de Bijbelstudies de verbindende factor.

De vereniging werd steeds professioneler. Na de initiële bestuurskleding – de blauwe polo’s – ging het bestuur nu gekleed in pak. Gert-Jan en Rik staken de koppen bij elkaar om het verenigingslied te schrijven. En ook landelijk werd de kleine Navigatorsvereniging uit Eindhoven steeds beter op de kaart gezet.

God heeft er voor gezorgd dat er in Eindhoven een nieuwe plek is ontstaan waar studenten elkaar kunnen ontmoeten, lief en leed kunnen delen en hun relatie met Hem kunnen ontwikkelen.

Een klein lichtpuntje, in deze geestelijk duistere Lichtstad, dat mag schijnen in de nacht!